Unknown: mysqli::real_escape_string(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/zoomixmd/public_html/system/library/db/mysqli.php on line 45Unknown: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/zoomixmd/public_html/catalog/controller/startup/startup.php on line 95 Sterilizarea la pisici
Sterilizarea la pisici

Sterilizarea la pisici

Inaite de a afla ce este sterilizarea si care sunt avantajele ei, tinem sa va aducem la cunostinta despre comportamentul fiziologic a femelelor si masculilor nesterilizati.

Femelele nesterile intra in calduri de cel putin 2-3 ori pe an, daca acestea se finalizeaza cu gestatie si de 4-5 ori daca nu au fost lasate sa procreeze. Caldurile dureaza aproximativ 1 saptamana. In aceasta perioada  pisica este agitata, nu are pofta de mancare, este galagioasa si are tendinte de a evada din casa pentru a veni in contact cu masculii.O pisica fertila poate avea 2-3 fatari pe an, a cate 4-5 pui.

In cazul masculilor nesterilizati, stapanii se confrunta cu alte probleme, care mai mult tin de comportament. Motanii au prioritatea de a marca teritoriul. Urina lor bogata in feromoni este mai acida si mai urat mirositoare, de aceea orice obiect marcat de ei au un miros urat. Masculii activi sexual sunt mai agresivi cu alti motani si uneori chiar cu stapanul. In momentele in care motanii in calduri simt pisicile care la fel se afla in calduri, urina acestora devine mai acida si mai concentrata, ceea ce duce la formarea calculilor si ulterior a litiazei renale, care este foarte dificil de tratat.

Toate aceste probleme de sanatate si comportamnetale pot fi evitate prin sterilizare.

Ce este sterilizarea ?


Sterilizarea pisicilor este o interventie chirurgicala cu scopul de indepartare a ovarelor si uterului. Castrarea se refera numai la motani si reprezinta indepartarea testiculelor.

De ce este important sa sterilizam pisica?

Acest proces este recomandat pentru faptul ca astfel se evita caldurile si montele nedorite, sau alte neplaceri, chiar boli. Este cunoscut faptul ca nesterilizarea la timp poate avea consecintele ei. La femele, la nivel genitourinar pot aparea afectiuni, care cu timpul pot deveni foarte grave. Dintre acestea se enumera piometrul ( o colectie uterina), formatiuni neoplazice ( cancer) la nivelul uterului si ovarelor. Aceleasi riscuri sunt prezente si la masculi, inclusiv cancer testicular sau hiperplazia prostatei. De aceea este foarte importanta sterilizarea sau castrarea cat mai rapida, pana la vartsa de 1 an. 

Avantajele sterilizarii la femele si masculi: 

- prevenirea reproducerii necontrolate

- reducerea riscului de aparitie a bolilor genitourinare  si la nivelul testiculelor

- prelungirea vietii

- prevenirea aparitiei comportamentului neplacut asociat caldurilor ( agresivitate)

Ce efecte secundare pot aparea in urma sterilizarii?

Efectele secundare sunt foarte rare si fara importanta deosebita. Obezitatea este cel mai frecvent efect , care apare din cauza efortului fizic mai scazut in urma pierderii instinctului de cautare a partenerului. Acest efect este unul reversibil si poate fi controlat prin dieta specifica. Un alt efect secundar , care apare de regula la femele, este incontinenta urinara, care apare din cauza pierderii tonusului in zona sfincterului vezicii urinare.

Exista situatii in care in urma sterilizarii, pisica continua sa aiba perioade de calduri. Acest fapt se datoreaza altor organe care produc estrogen si progesteron la femele si respectiv testosteron la masculi.

Cand trebuie sterilizata pisica?

Nu exista o varsta minima cand trebuie sterilizata pisica, pentru la fiecare individ in parte maturitatea sexuala apare in perioade diferite, dar cu cat sterilizarea se face mai devreme, cu atat recuperarea dupa interventie este mai usoara pentru animal.  Se considera ca momentul ideal pentru aceasta interventie este inaintea aparitiei primei calduri, ceea ce ar insemna varsta de 5-6 luni. In cazul in care pisica deja a intrat in calduri, interventia se realizeaza peste aproximativ 1 saptamana de la oprirea semnelor de calduri. Trebuie de mentionat si faptul ca sunt contraindicate medicamentele care opresc semnele de calduri, acestea avand reactii secundare grave asupra sistemului genital, mai ales la femele ( colectii uterine septice sau aseptice, chistizari). Folosirea acestor medicamente un timp indelungat, vor afecta sistemul genital, fiind necesara apoi o interventie chirurgicala asemanatoare sterilizarii, dar in care va fi extirpata o zona afectata, iar perioada de recuperare va fi mult mai lenta .

Mituri despre sterilizare:

Unii considera ca  sterilizarea este cauza aparitiei obezitatii la pisici . Chiar daca exista o legatura intre acestea doua, totusi nu insasi interventia chirurgicala este cauza primara a obezitatii. Dupa sterilizarea, pisica sau motanul isi pierde instictele de cautare a partenerului  pentru imperechere, ceea ce aduce la minim efortul fizic. Daca adunam efortul fizic scazut si cantitatea de hrana primita de animal la fel ca si inainte de sterilizare, obtinem riscul major de aparitie a obezitatii. Acest fapt poate fi controlat cu ajutorul hranei special concepute pentru pisici si motani castrati, care sa le permite sa se mentina in forma. Noi va recomandam Sanabeelle Sterilised din clasa super premium, sau  Ночной Охотник din clasa premium. Acestea reprezinta hrana perfecta de zi cu zi pentru pisica sau motanul dumneavoastra, in cazul in care acesta este castrat.







Adaugă comentariu

Trebuie să intrați în cont pentru a adăuga comentarii. Dacă nu aveți un cont, puteți crea un cont nou. Înregistrarea este gratuită!